NYHET! Torkarblad - 50kr/75kr

Vi säljer Simons populära sportavgassystem som tillverkas av Ray Metallfabrik. 

Simons® Sportsystem är ett sportigt alternativ till original avgassystem. Simons® erbjuder högsta kvalité, bättre prestanda, sportigt ljud och snygg design.

Avgasrören är i regel i större dimension och ljuddämpare utformade för att ge mindre motstånd. Den s.k "Spool-up" effekten på turbobilar blir märkbart bättre vilket medför snabbare respons och ger därmed förbättrad prestanda. Även insugningsbilar får en viss prestandahöjning.
Läs mer om utvecklingsarbetet 
här  

Ray började tillverka sport avgassystem redan 1961 och är fortfarande ett familjeföretag i 3:e generation. Man har 50 tal anställda och fabriken ligger i Ljungsarp.  Man levererar system till ett flertal länder där Tyskland och de nordiska länderna är största marknaden.

Företaget är ISO-certifierat och uppfyller kraven i ISO9001:2008. All produktionen sker i fabriken i Ljungsarp med modern teknik i kombination med stort hantverkskunnande. Vissa delar av produktionen är automatiserad med robotar, laserskärmaskiner och automatpressar medan andra delar som montering och svetsning är ett rent hantverk. Egen tillverkning av verktyg och maskiner gör att produktionen är optimerad för tillverkning av sportavgassystem.

Simons® Sportsystem tillverkas i tre olika kvaliteter - rostfritt, kromstål eller aluminiserat. Till vissa bilmodeller kan finnas i flera olika kvaliteter, medan andra sportavgassystem bara finns tillgängliga i ett utförande. 


Simons Sportsystem i SS Quality tillverkas till större delen av rostfritt, så kallat 18/8-stål (AISI 304/ EN 1.4307/ SS2333). För att minimera risken för sprickor tillverkas inre delar av kromstål (se TOP Quality) som är segare än rostfritt stål. Flänsar och vissa monteringsdetaljer är för det mesta inte tillverkade i rostfritt material. AISI 304 är tekniskt sett ett austenitiskt rostfritt stål. Stålet är legerat med ca 18% krom och 8% nickel. Austenitiskt stål är i normaliserat tillstånd inte magnetiskt men kan bli det vid bearbetning som bockning och svetsning. För att garantera bästa svetsbarhet använder vi rostfritt stål med extra låg kolhalt. Rostfritt stål blir missfärgat vid höga temperaturer vilket är normalt och påverkar inte hållbarheten.
Artiklar i SS Quality lackeras inte. Ändrören är alltid tillverkade i blankpolerat, rostfritt material. Den förväntade livslängden för produkter i SS-quality är 10-20 år.

Simons Sportsystem i TOP Quality tillverkas till större delen av kromstål (AISI 409 / EN 1.4512). Detta är tekniskt sett ett ferritiskt rostfritt stål. Stålet är legerat med 10-12% krom. För att garantera bästa svetsbarhet har kolhalten bringats ner till ett minimum och titan har tillsats. Resultatet är ett segt, svetsbart material med gott rostskydd. 
Kromstål får med tiden en brunröd korroderad yta på partier som blivit heta. Detta är normalt och korrosionen går till skillnad från vanligt svart stål mycket långsamt vilket ger lång hållbarhet.
De bakre ljuddämparna i de kompletta kitten lackeras normal svarta. Ändrören är alltid tillverkade i blankpolerat, rostfritt material. Den förväntade livslängden för produkter i TOP-quality är 10-15 år.

Simons Sportsystem i ALU Quality tillverkas av aluminiserat stål. Materialet består av stålplåt som belagts med ett lager av aluminium som korrosionsskydd. Till Simons Sportsystem används dessutom alltid extra kraftig stålplåt. Kombinationen kraftigt material och aluminiserad yta ger en god kvalitet och lång livslängd på ett kostnadseffektivt sätt.
Den bakre ljuddämparen i det kompletta kittet lackeras normal svart och övriga delar målas ofta med silver färg över svetsfogar och andra utsatta delar. Ändrören är alltid tillverkade i blankpolerat, rostfritt material. Den förväntade livslängden för produkter i ALU-quality är 3-6 år, även om stora variationer kan förekomma beroende på när bilen används (bl.a. avseende rostangrepp, salt från vägar och i kustnära områden).

Lite monteringstips hittar du 
här